Noen tanke rundt Yoga praksis

Født i Roma for mange, mange år siden, har jeg begynt å praktisere yoga når jeg var 17 år gammel.

På den tiden, det var ikke mange som praktiserte det. Man visste ikke så mye om det.  Man brukte ikke yoga matter.  Jeg brukte et hvit håndkle. Den var ok for den yoga formen som jeg praktiserte : Hatha Yoga (asanas), avspenning og meditasjon.

Tiden forandrer seg. Idag  blir yoga nevnt kontinuerlig. Gjennom tiden har yoga fått et mer vestlig preg. Den har blitt integrert i det moderne livet. Det er mer fokus på det fysiske, på det som er effektivt og terapeutisk.  Yoga har gått bort fra å være rettet mot åndelig oppvåkning , reservert bare til noen få innvidde, til å bli  et slags “bodywork”, en form for fysisk trening. En form for “fitness”.

Fra en åndelig og transcendetale praksis, har det  forandret seg til et kommersielt produkt. Det innvidde miljø, hvor tradisjonen var formidlet fra munn til munn, ble til et akademisk system, homogen og målbar hvor man lærer de forskjellige teknikker ved å delta på moduler med bestemt varihet og program.

Det nye tilnærming har bragt med seg  yoga matter, yoga pant, yoga sokker, yoga bolster, yoga klosser . . .

Det er ingen tvil at yoga har blitt beriket, med ny utstyr og med utvidet og tryggere praksis. Det er mye mer kreativt å holde med yoga og ganske “gøy” !

Allikevel, har tiden ikke forandret veldig mye av min tilnærming til yoga.

Til tross for at jeg nå bruker ofte yoga matte og syns at det er interessant å fordype seg i bevegelsesanatomi og mener at det er viktig  at yoga-stillinger utføres i respekt for biomekanikk, er mitt fokus fortsatt rettet mot søken etter Selvet, det evige Nå, det Transcendentale, og det  mer enn yoga teknikker og ikke minst overgår yogamatten.

Her vil jeg dele min erfaring, resultat av nesten 50 år daglig praksis, inspirert av store vismenn og yoga mestre.

Obs ! Nesten glemte jeg å nevne det ! For meg, er Yoga En. Veiene som fører til det kan være utallige. Det finnes ikke en vei som er bedre enn andre, men det finnes sikkert en vei som passer best for hver av oss. Ved å gå bruke den ene veien, bør vi aldri glemme at Yoga er fortsatt En. Når vi praktiserer Yoga, er vi En.

Francesco